JAJA logiczne EKO i nie tylko
Jajo to komórka rozrodcza ptaków stanowiąca bogate źródło substancji odżywczych.
Jaja - skład, a zdrowie:
·
woda ok 73%
·
białko ok 12% (kompleksowe pod względem składu
aminokwasowego)
·
tłuszcz ok 10%
·
cukry ok 1%
Jajo zawiera wszystkie składniki niezbędne do rozwoju zarodka, można
wnioskować więc, że będzie zawierało wszystko co potrzebne do życia
Bardzo ważnym składnikiem z żywieniowego punktu widzenia są witaminy. Jajo jest źródłem niemal wszystkich witamin
(poza witaminą C – ona zarezerwowana jest głównie dla surowców pochodzenia
roślinnego)
- witamina E – najbardziej skuteczny przeciwutleniacz
- witamina D – szczególnie ważna w rozwoju dzieci (z badań wynika ,że 40%
dzieci wykazuje niedobór tej witaminy)
- witaminy z grupy B
Wiemy, że jajo warto jeść tylko jak je wybrać???
Na rynku możemy znaleźć następujące klasyfikacje jaj
Klasy jakości [
oznaczenie widoczne na opakowaniu]
·
A – jaja świeże, sortowane
KATEGORIE wagowe:
XL, L, M, S
·
B- jaja utrwalone, niesortowane
·
C – jaja dla przemysłu, niesortowane
·
A extra – jaja nie starsze niż 7 dni –
najświeższe, a więc najlepsze
Jaja konsumpcyjne i unijne - ostemplowanie
klasy jakościowej A [oznaczenie widoczne na
jajku]
·
0 – chów ekologiczny - najlepsze
·
1 – chów z wolnym wybiegiem – nienajgorsze
·
2 – chów ściółkowy
·
3- chów klatkowy
EKO jajo – dodatkowo powinno być oznaczone na
opakowaniu zielonym listkiem – jest to jedyny znak oznaczający produkcję
ekologiczna.
Takie oznaczenie mówi nam, że całość produkcji odbywa się naturalnymi metodami. W rolnictwie nie używa się środków chemicznych, pasze zwierząt są naturalne, a genetycznie modyfikowane organizmy są zabronione.
wiemy jak rozczytać jajeczny szyfr
sprawdźmy jak sprawdzić świeżość jaj
Niestety nie uda nam się tego zrobić w sklepie, jednak sprawdzając w domu
możemy sprawdzić rzetelność naszego sprzedawcy
wszystkie te metody oparte są na rozpoznaniu wielkości komory powietrznej
która tworzy się podczas składania jaja i powiększa wraz z upływem czasu
wniosek:
mała komora powietrzna – świeże jajo
duża komora powietrzna – stare jajo
I.
próba wodna
wrzucamy jajko do wody jeśli
wypływa jest nieświeże. Komora wypełniona powietrzem uniesie je do góry.
II.
po ugotowaniu
Po ugotowaniu jajka zauważyć możemy komorę powietrzną jako „wgniecenie”,
pustą przestrzeń w jajku
mała komora powietrzna – świeże jajo
duża
komora powietrzna – stare jajo
JAJECZNE MITY
American Hart Association w 1972
roku rozpowszechniło rekomendację żywnościową, dotyczącą spożycia jaj. Wg tej
organizacji zajmującej się promowaniem zdrowego układu krążenia, spożycie jaj
nie powinno przekraczać 3 jaj tygodniowo, ze względu na wysoką zawartość
cholesterolu. Po kilkudziesięciu latach zrewidowano podejście do jaj.
Oczywiście nadal osoby mające problem z podwyższoną zawartością cholesterolu
powinny wystrzegać się nadmiernego spożycia jaj. Jednak wysoka wartość
biologiczna decyduje o tym, że jajo wykazuje prozdrowotną funkcję dla organizmu człowieka. Szczególnie dla dzieci cholesterol nie stanowi problemu,
a korzyści wynikające ze spożycia jaj są nieocenione.
1.
kup ekologiczne bądź z wolnego wybiegu –
zdrowsze, nie faszerowane GMO i innymi ciekawostkami [oznaczenie rodzaju
chowu- 0, zielony liść na opakowaniu]
2.
dobrze by było gdyby jaja nie jechały do nas 100 km, a więc sprawdźmy na etykiecie dostawcę (regionalni
producenci rządzą;))
3.
sprawdź świeżość – pamiętaj o komorze
powietrznej
4.
jedz jaja, bo stanowią kwintesencję życia, dawaj jaka dzieciom
|
ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 29 – 41, J. Kijowski i inni
Ogólna technologia żywnoścci, 2004,67-69, E Pijanowski i inni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz