RYBY – 4 ZASADY logicznego wyboru
Ryby
stanowią pożądany składnik diety ze względu na wysoką wartość żywieniową.
TŁUSZCZE za które najbardziej kochamy ryby – wysoka
zawartość NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy
Tłuszczowe), szczególnie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z
rodziny n-3. [znane z niezliczonych telewizyjnych reklam]. Oczywiście najwyższą
zawartością tych kwasów charakteryzują się ryby tłuste takie jak: łosoś makrela, makrela, śledź. Także
ryby średniotłuste stanowią dobre źródło wymienionych kwasów: karp, leszcz,
sieja.
Wpływ omega -3 na człowieka:
o
działanie przeciwnowotworowe
o
obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi
o
likwidacja przewlekłych stanów zapalnych
o
prawidłowe funkcjonowanie mózgu
o
funkcjonowanie układu nerwowego [Sczególnie ważne w życiu płodowym oraz
wczesnym dzieciństwie]
Oczywiście ryby
zawierają wiele innych składników jak:
Ø Białko, które ryb charakteryzue się bardzo dużą strawnością
Ø witaminy z gupy B oraz A,D,E
Ø wysoka zawartość wapnia, fosforu, siarki i magnezu, a także jodu i
fosforu
jak
rozpoznać świeżą rybę??
Oczywiście za pomocą zapachu
[swoisty- mułu, wodorostów], wyglądu
[łuska- ściśle przylegająca, połyskująca; śluz przeźroczysty nieciągliwy; oczy
– wypukłe; skrzela jasnoczerwone, listki wyraźnie zaznaczone]
UWAGA na metale ciężkie i dioksyny
Dioksyny i metale ciężkie( wykazują działanie toksyczne i
rakotwórcze) występujące w rybach stanowią
istotny problem, szczególnie w żywieniu
dzieci, kobiet w ciąży, ale i każdego kto pragnie zdrowo jeść. Ich obecność jest wynikiem zanieczyszczenia
środowiska. Ryby kumulują te związki w organizmie, a będąc składnikiem naszej
diety przekazują je nam.
Bałtyk jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych mórz na
świecie, dlatego nie warto wybierać
ryb bałtyckich. Znacznie lepszym wyborem będą ryby pacyficzne. W
marketach, czy na targach proście o informacje skąd pochodzą ryby. Na rybach
wędzonych wszystko będzie na etykiecie z
tyłu opakowania. Większe ilości wymienionych związków występują u osobników
dużych, hodowlanych oraz u ryb drapieżnych. Zawartość rtęci u ryb
drapieżnych jest przyjętym obecnie wskaźnikiem zanieczyszczenia ekosystemów
wodnych.
***Populacje dzikiego
łososia bałtyckiego są nieliczne, ale dzięki zastosowanym środkom ochronnym i
próbom restytucji jest nadzieja, że dzikich łososi w Bałtyku będzie przybywać.
Populacja łososia pacyficznego poławianego u wybrzeży Alaski jest stabilna – poławiane
tam ryby posiadają certyfikat MSC.[www.ryby.wwf.pl]***
UWAGA – PANGA, TILAPIA,
TUŃCZYK
Tuńczyk – drapieżnik,
który może dożywać nawet 10 lat – duże nagromadzenie metali ciężkich
Panga –ryba pochodząca
z mocno zanieczyszczonego Mekongu lub
hodowli w Wietnamie. Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg
mięsa karmi się je specjalnymi granulkami, które składają się z mączki rybnej,witamin, ekstraktów soi i manioku. To jednak dopiero początek
chemizacji ryby…
Tilapia – hodowlana ryba
z Chin zawierająca mało kwasów omega-3
ZASADA 1
= wybieraj ryby świeże
ZASADA
2= Jeżeli zależy Ci na wysokiej zawartości omega- 3 wybieraj ryby tłuste
ZASADA
3= wybieraj ryby TYLKO dziko żyjące NIE HODOWLANE
ZASADA
4= Nie wybieraj ryb bałtyckich, najlepsze będą pacyficzne
|
Bibliografia:
- http://www.rakstop.engo.pl/
- Leśniewska E. i inni, Główne źródła rtęci w organizmach
ludzi nie narażonych zawodowo. Wybrane wyniki badań zawartości rtęci w rybach morza
Bałtyckiego, Wisły i Odry oraz dostępnych w handlu. s 408-410
- www.ekologia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz