środa, 2 lipca 2014

RYBY – 4 ZASADY logicznego wyboru

Ryby stanowią pożądany składnik diety ze względu na wysoką wartość żywieniową.
TŁUSZCZE za które najbardziej kochamy ryby – wysoka zawartość NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy  Tłuszczowe), szczególnie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z rodziny n-3. [znane z niezliczonych telewizyjnych reklam]. Oczywiście najwyższą zawartością tych kwasów charakteryzują się ryby tłuste takie jak:  łosoś makrela, makrela, śledź. Także ryby średniotłuste stanowią dobre źródło wymienionych kwasów: karp, leszcz, sieja.
Wpływ omega -3 na człowieka:
o   działanie przeciwnowotworowe
o   obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi
o   likwidacja przewlekłych stanów zapalnych
o   prawidłowe funkcjonowanie mózgu
o   funkcjonowanie układu nerwowego [Sczególnie ważne w życiu płodowym oraz wczesnym dzieciństwie]
Oczywiście ryby zawierają wiele innych składników jak:
Ø  Białko, które ryb charakteryzue się bardzo dużą strawnością
Ø  witaminy z gupy B oraz A,D,E
Ø  wysoka zawartość wapnia, fosforu, siarki i magnezu, a także jodu i fosforu

jak rozpoznać świeżą rybę??
Oczywiście za pomocą zapachu [swoisty- mułu, wodorostów], wyglądu [łuska- ściśle przylegająca, połyskująca; śluz przeźroczysty nieciągliwy; oczy – wypukłe; skrzela jasnoczerwone, listki wyraźnie zaznaczone]


UWAGA na metale ciężkie i dioksyny
Dioksyny i metale ciężkie( wykazują działanie toksyczne i rakotwórcze)  występujące w rybach stanowią  istotny problem, szczególnie w żywieniu dzieci, kobiet w ciąży, ale i każdego kto pragnie zdrowo jeść.  Ich obecność jest wynikiem zanieczyszczenia środowiska. Ryby kumulują te związki w organizmie, a będąc składnikiem naszej diety przekazują je nam.
Bałtyk jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych mórz na świecie,  dlatego nie warto wybierać ryb bałtyckich. Znacznie lepszym wyborem będą ryby pacyficzne.  W marketach, czy na targach proście o informacje skąd pochodzą ryby. Na rybach wędzonych wszystko będzie na etykiecie z tyłu opakowania. Większe ilości wymienionych związków występują u osobników dużych, hodowlanych oraz u ryb drapieżnych. Zawartość rtęci u ryb drapieżnych jest przyjętym obecnie wskaźnikiem zanieczyszczenia ekosystemów wodnych.
***Populacje dzikiego łososia bałtyckiego są nieliczne, ale dzięki zastosowanym środkom ochronnym i próbom restytucji jest nadzieja, że dzikich łososi w Bałtyku będzie przybywać. Populacja łososia pacyficznego poławianego u wybrzeży Alaski jest stabilna – poławiane tam ryby posiadają certyfikat MSC.[www.ryby.wwf.pl]***

UWAGA – PANGA, TILAPIA, TUŃCZYK
Tuńczyk – drapieżnik, który może dożywać nawet 10 lat – duże nagromadzenie metali ciężkich
Panga –ryba pochodząca z mocno zanieczyszczonego Mekongu  lub hodowli  w Wietnamie. Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami, które składają się z mączki rybnej,witamin, ekstraktów soi i manioku. To jednak dopiero początek chemizacji ryby…
Tilapia – hodowlana ryba z Chin zawierająca mało kwasów omega-3

ZASADA 1 = wybieraj ryby świeże
ZASADA 2= Jeżeli zależy Ci na wysokiej zawartości omega- 3 wybieraj ryby tłuste
ZASADA 3= wybieraj ryby TYLKO dziko żyjące NIE HODOWLANE
ZASADA 4= Nie wybieraj ryb bałtyckich, najlepsze będą pacyficzne


Bibliografia:


- http://www.rakstop.engo.pl/
- Leśniewska E. i inni, Główne źródła rtęci w organizmach ludzi nie narażonych zawodowo. Wybrane wyniki badań zawartości rtęci w rybach morza Bałtyckiego, Wisły i Odry oraz dostępnych w handlu. s 408-410
- www.ekologia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz