Cukier jaki jest ?
Cukier biały produkowany jest z buraków cukrowych,
uprawianych w Polsce. Buraki są źródłem sacharozy, będącej głównym składnikiem
cukru ze sklepowej półki. O trzymywanie cukru polega na wydobyciu sacharozy z
buraka (przez wypłukanie jej wodą z pokrojonych buraków nazywanych krajanką)i
oczyszczeniu jej.
* Jeśli już mowa o produkcji, warto zaznaczyć, że buraków w
Polsce mamy pod dostatkiem więc kupując produkty z cukrem wspieramy polską
produkcję rolniczą, co uważam jest nie bez znaczenia.
Syrop glukozowo fruktozowy jest dodatkiem do
żywności, stanowiącym dla producenta tańszy zamiennik cukru. Otrzymuje się go ze
skrobi kukurydzianej (dawniej ze
skrobi ziemniaczanej, która ostatecznie została wyparta przez kukurydzianą). Obecnie
ogromna część światowej produkcji kukurydzy opiera się na technologii GMO, której skutki są nieznane. Skrobia
jest przetwarzana pod wpływem kwasów, enzymów lub obu tych czynników łącznie w
płynną formę syropu. Syrop w czasie
produkcji może zostać zanieczyszczony rtęcią. Dochodzi do
tego podczas oddzielania glukozy od masy kukurydzianej za pomocą sody
kaustycznej ( substancji otrzymywanej metodą rtęciową).
Syrop jest bardzo tani i łatwy do uzyskania. Płynna postać
syropu ułatwia jego dawkowanie jako substancji słodzącej w różnych procesach
technologicznych, bez potrzeby uprzedniego rozpuszczania. Dla producenta
oznacza to zmniejszenie kosztów produkcji. Syrop możemy znaleźć w napojach, nektarach (uwaga: sok nie
powinien zawierać ani cukru, ani syropu), dżemach, konfiturach, ketchupach i wszelkich produktach wymagających słodkiego
dodatku.
Oczywiście nadmiar cukru jest szkodliwy ogromnie, jednak
jeśli chcemy już zakupić napój słodzony – niech on będzie posłodzony cukrem,
zamiast syropem glukozowo-fruktozowym.
Poza negatywnym wpływem podobnym do wpływu na zdrowie cukru,
syrop zaburza kontrolę apetytu, poza tym wchłania się szybciej niż zwykły
cukier i nie stymuluje wytwarzania insuliny.(uwaga insulinooporność).
*ciekawostka:
ile cukru jest w jogurcie truskawkowym? 16 g węglowodanów złożonych, z czego
cukrów 13g.
Jeden
jogurt mały (najczęściej 150-200g) = 24-32 g cukru = dwie- trzy łyżki cukru
Porównanie SYROP vs. CUKIER
cecha
|
Cukier
|
Syrop
|
Surowiec
|
Nasz pospolity burak cukrowy lub trzcina cukrowa
|
Kukurydza – najczęściej GMO
|
Wpływ na zdrowie
|
negatywny
|
Bardziej negatywny ze względu na odmienny metabolizm. Jest metabolizowany bardzo szybko, poza kontrolą
organizmu, ponieważ omija pewne szlaki metaboliczne.
Zachęcam do poczytania
http://cojesc.net/syrop-glukozowo-fruktozowy/
|
Cena
|
droższy
|
tani
|
zanieczyszczenia
|
nieszkodliwe
|
Rtęć
(możliwa obecność) – silnie rakotwórcza
|
Bibliografia
Sadowska, Rygielska. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość
2014, 3 (94), 14 – 26
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz