Cykl na
temat piramidy żywieniowej I I część – WARZYWA
I OWOCE
Kolejną część z cyklu piramidowego poświęcę na kolejne jej piętro –
warzywa i owoce. Powszechnie wiadome jest, że warzyw powinniśmy spożywać jak
najwięcej (reklamowane pięć porcji). Tylko co wybrać? przesłodzone soki dla
dzieci – które stanowią raczej deser? warzywa opryskiwane pestycydami? czy może
przetwory, które z naturalną żywnością mają mało wspólnego, a witaminy już
dawno je opuściły?
parszywa
trzynastka
Istnieje ustalona lista owoców i warzyw, w których wykryto największe
stężenia pestycydów. Dzięki tym danym, możemy ograniczyć ich spożycie. Oto ona:
- jabłka – nad nimi boleje najbardziej
- seler
- słodka papryka
- brzoskwinie
- truskawki
- nektarynki
- winogrona
- szpinak
- sałata
- ogórki
- jagody
- ziemniaki
- zielona fasola
Mamy również
dane o najmniej zanieczyszczonych pestycydami roślinach:
Cebula, kukurydza (koniecznie organiczna,
wolna od GMO), ananas, awokado, kapusta
groszek cukrowy, szparagi, mango, bakłażan,
kiwi, melon, słodkie ziemniaki, grejpfrut, arbuz
|
O podstawach
prawnych dotyczących pozostałości pestycydów: http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2009/bromatologia_1_2009/Bromat%201-2009%20s.%20104-110.pdf
**Niestety zamiast
zajmować się tym problemem w naszym kraju zajmuje się stopniem wygięcia ogórka
– i wg tego w UE wyznacza się klasy jakości. Niestety im częściej będziemy
wybierać równe i ładne ogórki tym więcej nawozów i środków chemicznych rolnicy
użyją aby nam te ogórki zapewnić. Niech jeden ogórek będzie prosty inny krzywy.
To jest NATURA.
MYCIE warzyw i
owoców
Oczywiści wszystkie owoce i warzywa ZAWSZE
myjemy. To zawsze wpływa na zmniejszenie ilości zanieczyszczeń znajdujących się
na powierzchni.
Możemy spróbować usunąć pestycydy. Oto sposób, który znalazłam na http://www.akademiawitalnosci.pl/
Płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj
1 czubatą łyżkę sody kuchennej (również kupujemy w dużych torbach 1 kg ok. 4-6
zł). Jeśli masz w domu jonizator czyli maszynę do produkcji wody o żądanym
odczynie (typu Leveluk, Chanson, Biontech itp.) nastaw maszynę na pH maksymalne
(pH 10-11,5).
GRUNT TO DOBRE
ŹRÓDŁO
Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie własnego ogródka. Jednak
wiadomo, że nie każdy ma czas aby zająć się uprawą. Wówczas zostajemy
postawieni przed wyborem: lokalnie
czy ekologicznie?
Często w sklepach z
ekologiczną żywnością znajdziemy marchew ekologiczną z Włoch, ziemniaki z
Niemiec czy gruszki z Hiszpanii. Niestety nadal trudno znaleźć świeże warzywa
ekologiczne pochodzące z Polski. Jeżeli już znajdziemy ceny są
przytłaczające. Dobrą alternatywą jest
szukanie na własną rękę dostawcy – rolnika, od którego kupowalibyśmy świeże
owoce i warzywa. Może nie byłyby one w 100% ekologiczne, ale może trochę lepiej
traktowane niż reszta dostępna w marketach. Wiele małych gospodarstw uprawia
rośliny tradycyjnie, jednak ciężko im zdobyć certyfikaty (Takich poznacie po
zapale i pasji). Zapytaj przyjaciela, sąsiadkę czy nie poleci ci zaufanej
osoby, od której można kupić dobre produkty rolne.
PODSTAWOWE ZASADY
1.
kupuj ekologiczne
produkty
2. kupując
nieekologiczne produkty unikaj „parszywej trzynastki”
3. nie wybieraj błyszczących,
umytych, równych warzyw
4.
Dobrze myj owoce i warzywa – ciepłą
wodą, odczyn alkaliczny
|
Oczywiście
przetwory owocowe i warzywne także włączają się do piramidy żywieniowej.
Zawierają one jednak mniejszą zawartość substancji bioaktywnych niż owoce i
warzywa świeże. O przetworach i zasadach ich wyboru napisze następnym razem.
cdn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz