sobota, 23 stycznia 2016

TŁUUUUUSTA SPRAWA



TŁUUUUSTA SPRAWA

Chciałam napisać dziś o tłuszczach, w obliczu wszystkich mitów, które panują ich temat.

Trochę teorii…

Definicja -Trójglicerydy wyższych nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych

Rola w organizmie człowieka - źródło energii, źródło NNKT, transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K)

Podział tłuszczy
 W zależności od pochodzenia
roślinne: oleje, oliwa z oliwek, margaryna
zwierzęce: smalec, masło, łój
W zależności od konsystencji w temperaturze pokojowej
- stałe: margaryna, masło
-ciekłe: oleje

Jak wybrać ?

Zwykle umieszczam rady odnośnie zakupu nietoksycznych ekologicznych produktów. Nie rozpisuje się jednak dziś nad tym tematem gdyż sprawa jest tu prosta. Jeśli chcemy 99% pewności – eko liść i to wszystko. Oleje roślinne dość łatwo znaleźć  z oznaczeniem ekologicznym.






Wartość odżywcza
 
Porównanie tłuszczów roślinnych i zwierzecych

Tłuszcze roślinne
Tłuszcze zwierzęce
Zawartość cholesterolu
-
+
Kwasy tłuszczowe
Nienasycone
Nasycone
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
+
+
Bogate żródlo NNKT
+
-

*Tłuszcze, które znajdują się w rybach (tran) czy żółtku jaj są również źródłem NNKT (a zaliczyłabym je do tłuszczy pochodzenia zwierzęcego) Jednak dziś zajmujemy się tłuszczami, które wydobywa się z surowców  w celach kulinarnych.

Ze względów żywieniowych warto wybierać tłuszcze roślinne. Należy jednak zwrócić uwagę na zawartość cholesterolu w tłuszczach zwierzęcych, który dla dzieci jest niezbędny do prawidłowego rozwoju.

Surowce roślinne do produkcji olejów

§  Oliwka uprawna
§  Rzepak i rzepik
§  Słonecznik
§  Soja – UWAGA soja Roundup odporna
§  Orzech ziemny
§  Kukurydza
§  Sezam
§  Palma kokosowa
§  Kakaowiec
§  Len
§  Krokosz


Coś o rzepaku

       Ostatnio usłyszałam ciekawe info o rzepaku. Mocno mnie to zaniepokoiło, gdyż do tej pory byłam wielką zwolenniczką stosowania NASZEGO (rzepakowego) oleju do wszystkiego. Polska jest bowiem czołowym producentem tegoż oleju.
Niektóre źródła podają informacje, wg których rzepach spryskiwany jest środkiem o nazwie Roundup, który (nie zagłębiając się w szczegóły) zaburza system hormonalny, wpływa na kształtowanie się narządów rodnych u noworodka, zaburza przebieg ciąży i powoduje poronienia. Roundup jest oficjalnie sklasyfikowany w Unii Europejskiej jako środek drażniący i niebezpieczny dla środowiska. Mimo, iż źródła tych informacji w internecie nie są dla mnie wiarygodne, to wolę nie ryzykować. Raczej nie zrezygnuje z rzepakowego (może kupię ekologiczny), ale na pewno do kuchni zaproszę kilka innych olejów.



Roundup się powtarza i się powtarza….

Roundup +GMO= SOJA  Roundup odporna
Została ona stworzona w celu umożliwienia stosowania środka Roundup, który w normalnych warunkach niszczy wszystkie rośliny. Dzięki modyfikacji genetycznej soja staje się odporna na jego działanie.
Tak jak w przypadku rzepaku nie mam pewności tak w sprawie soi ją mam. Dlatego z dala od olejów sojowych i wszystkiego co ma ją w składzie np. sos sojowy,(czytamy etykiety - skład).



                Jak produkuje się olej i margarynę

Przygotowanie nasion do przerobu:
Czyszczenie rozdrabnianie

Tłoczenie oleju z nasion i ekstrakcja
OLEJ SUROWY

Rafinacja – oczyszczanie
OLEJ RAFINOWANY

Utwardzanie olejów
( do produkcji stałych tłuszczów roślinnych)
m.in. na drodze izomeryzacji
np. MARGARYNA



Tłoczenie- wydobywanie, wyciskanie oleju z nasion za pomocą pras
Na gorąco – najczęściej wykorzystywany proces. Podgrzanie ziaren ułatwia wydzielenie oleju
Na zimno – wyciskanie oleju za pomocą pras bez ogrzewania. (oleje tłoczone na zimno uznawane są za lepsze z żywieniowego punktu widzenia)

Ekstrakcja – wydobycie resztek oleju z nasion za pomocą rozpuszczalnika. Rozpuszczalnik jest potem usuwany z oleju na drodze destylacji.

Rafinacja – oczyszczanie oleju z resztek rozpuszczalnika i innych substancji zanieczyszczających, nadaje on tłuszczom odpowiednie właściwości organoleptyczne ( dzięki temu procesowi tłuszcz jest „smaczny” ).

Izomeryzacja – dzięki niej otrzymujemy margaryny. Izomeryzacja powoduje zmiany w konfiguracji NNKT,  w wyniku których tracą one swoje cenne właściwości.  Margaryny mimo tego iż nie zawierają cholesterolu (co wynika z ich roślinnego pochodzenia), nie mają cennych dla naszego organizmu  właściwości.
Porównanie oleju tłoczonego na zimno i rafinowanego http://www.zppnr.sggw.pl/575-13.pdf


      
           Subiektywna ocena

·         Częściej wybierajmy tłuszcze roślinne w formie płynnej
·         Masło w niewielkich ilościach –tak. Da dzieci szczególnie duże TAK
·         Margaryny – jak dla mnie stanowcze NIE
Zamiast margaryny lepiej stosować niewielkie ilości masła, lub przykładem śródziemnomorskich narodów maczać chleb w oliwie lub innych olejach.
·         Oleje najlepiej tłoczone na zimno
·         Unikać sojowych olejów





Polecam:))
Prawda o tłuszczach. Cykl o zdrowym żywieniu. Praca zbiorowa pod redakcją prof. Jana Gawęckiego. Warszawa 1997

1 komentarz:

  1. Tłuszcze są bardzo ważne w naszej diecie. Ja do smażenia używam głównie oleju kokosowego, sporadycznie rzepakowego, a na "zimno" do sałatek, kanapek itp. oleju lnianego. Soi unikam, ponieważ z powodu Hashimoto nie powinnam jej jeść.
    https://hamster-and-life.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń