Cykl na temat
piramidy żywieniowej
Chciałam przedstawić moją interpretację znanej już od wielu lat piramidy
prawidłowego odżywiania. Wezmę pod uwagę wszystkie plusy i minusy spożywania
określonych produktów tworzących jej kolejne piętra. Aktualną piramidę
zdrowego żywienia z roku 2009 można obejrzeć na stronie : http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia
Na samym dole piramidy obecne są produkty zbożowe, których powinniśmy
spożywać najwięcej, dalej warzywa i owoce, mleko i jego przetwory oraz na samym
szczycie mięso, jaja, drób, oleje.
Każdy z elementów piramidy
postaram się opisać w kontekście wyboru tychże produktów, z pośród
dostępnych w sklepach ekologicznych i nie tylko. Jak kupować poszczególne produkty,
aby rzeczywiście służyły naszemu zdrowiu.
***info na temat
piramidy żywieniowej http://www.phie.pl/pdf/phe-2011/phe-2011-1-020.pdf
A więc zapraszam na część pierwszą …
Cykl na
temat piramidy żywnościowej I część –
PRODUKTY ZBOŻOWE
Produkty zbożowe
powinny towarzyszyć nam w codziennej diecie. Do produktów zbożowych zaliczymy
m.in. kasze, ryż, mąki, makarony, ciasta, pieczywo. Tworzą one podstawę
piramidy żywieniowej. O zdrowotności
kasz, mąk pełnowartościowych nie będę się rozpisywała. Powinniśmy spożywać je
codziennie. Jednak jeżeli spożywamy je codziennie warto zastanowić się nad tym
jak je wybrać.
TYP MĄKI –Jest to zawartość popiołu (składników
mineralnych) w g na 100kg mąki.
wyższy
typ= więcej składników mineralnych = ciemniejsza mąka
Podstawowe typy mąk i sposób ich wykorzystania:
·
Mąka poznańska, typ 500 –ciasta kluskowe, pierogowe,
pizza, zasmażki, sosy
·
Mąka luksusowa, typ 550 – ciasta drożdżowe i smażone
·
Mąka tortowa, typ 450 – ciasta biszkoptowe
·
Mąka krupczatka, typ 500 – ciasta kruche, ciasto
makaronowe
·
Mąka wrocławska, typ 500 – ciasta drożdżowe,
francuskie, naleśniki
·
Mąka bułkowa, typ 650 – bułki, pierniki, ciemne
ciasta, zasmażki
·
Mąka chlebowa, typ 750 – pieczywo
·
Mąka graham, typ 1850 – pieczywo graham
·
Mąka razowa, typ 2000 – pieczywo razowe [www.biokurier.pl]
|
GLUTEN
Z produktami
zbożowymi wiążą się pojęcie nietolerancji glutenu. Gluten jest to kompleks
białek pszenicy, dzięki któremu ciasto pszenne jest lepkie i elastyczne, a po
wypieku gąbczaste. Nietolerancja tego związku wiąże się z wytwarzaniem przez
organizm przeciwciał, które wywołują szereg niekorzystnych objawów. Przeciętny
człowiek nie wytwarza takich przeciwciał i gluten jest dla niego po prostu kompleksem białkowym. Dla osób zdrowych gluten nie jest
niczym złym. Nie kupujcie produktów bezglutenowych jeśli nie cierpicie na
nietolerancji.
PODSTAWOWE
ZASADY WYBORU
Zasadą podstawową,
którą kieruje się przy wyborze produktów zbożowych jest ich polskie i ekologiczne pochodzenie.
Produkty zbożowe pochodzące z surowców z upraw ekologicznych są stosunkowo
niedrogie i łatwo je odnaleźć na sklepowych półkach szczególnie w dużych
supermarketach no i oczywiści sklepach eko. Ich cena jest często wyższa niż
nieekologicznych zamienników, jednak Jakość wydaję się przechylać szalę na ich
korzyść. Pamiętajmy, że eko produkty są naturalne. Nikt nie dodał tony nawozów
sztucznych, nie spryskał ich środkami ochrony roślin, a rolnik uzyskał mniejszy
plon.
zielony liść na opakowaniu= ECO
cena=
jakość, smak, BRAK nawozów, środków ochrony roślin, GMO
W ofercie ekologicznych
produktów zbożowych znajdziemy kaszę, makarony zwykłe i pełnoziarniste, mąki
różnego rodzaju ( z których można samodzielnie wypiekać chleb, ciastka, robić
naleśniki, czy jakiekolwiek inne ciasta), ryż… wybór jest ogromny.
WYBIERAJ
EKOLOGICZNE PRODUKTY
WYBIERAJ
PRODUKTY POLSKIE
|
To my kreujemy cenę
tych produktów. Im więcej osób będzie dokonywało logicznych wyborów, tym bardziej będzie się opłacało je
produkować. Wybierajmy logicznie, ekologicznie, zdrowo, inwestujmy we własne zdrowie.
cdn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz