Cudze chwalicie swego nie znacie. O wyższości polskiej super
żywności.
Najpierw trochę teorii…
Super foods oznacza dosłownie żywność niezwykłą, „super żywność”.
Jest to taki rodzaj żywności, który zawiera składniki pozytywnie oddziałujące
na zdrowie człowieka. Można by powiedzieć, że każdy rodzaj żywności działa pozytywnie,
ponieważ zawiera składniki odżywcze. Super żywność zawiera ich jednak znacznie więcej. Spożycie niewielkiej
ilości superfoods przynosi pozytywne efekty zdrowotne. Zatem warto włączyć je
do codziennej diety.
Super obcego pochodzenia na pewno
będą owoce takie jak mango, owoce goji czy granat. Ich działaniu prozdrowotnemu
nie można zaprzeczyć. Jednak czy super owoc docierający do nas z odległego
kraju nadal jest taki super jak po zerwaniu?? Owoce te często faszerowane są
środkami bakteriobójczymi, grzybobójczymi , środkami nabłyszczającymi (dlaczego
cytryny błyszczą?). Dlatego konieczne jest intensywne mycie takich owoców, przy
pomocy ściereczki lub szczotki do owoców. Jeżeli skórka jest uszkodzona nie
kupujmy takiego owocu – środki chemiczne mogły już przeniknąć do środka.
Można skorzystać z kalkulatora odległości aby przekonać się jaką odległość przebyło do nas jedzenie - http://www.foodmiles.com
Można skorzystać z kalkulatora odległości aby przekonać się jaką odległość przebyło do nas jedzenie - http://www.foodmiles.com
*****proponuję ponadto sprawdzić środki konserwujące
owoce tropikalne i ich działanie na organizm: imazalil,
tiabendazol czyli E 233, orto-fenylofenolan sodu czyli E 232****
Polskie – JAK WYBIERAĆ – aby super nie stało się disaster
czosnek – bogate źródło
allicyny – substancji przeciwbakteryjnej ( można uznać, ż obok miodu stanowi
doskonały polski antybiotyk). Dobrze udokumentowane jest także
przeciwnowotworowe działanie czosnku. Na
sklepowych półkach pełno jest czosnku chińskiego, który jest tańszy i większy.
Niestety zawiera on mniej wyżej wymienionej substancji, natomiast znacznie
więcej „ulepszaczy”. Często czosnek ten jest produkowany na drodze genetycznej
modyfikacji.
Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego?
- chiński jest dużo
większy , śnieżnobiały, jest znacznie łagodniejszy, nie kiełkuje, pleśnieje.
Nie trzeba dodawać, że jest też sporo tańszy. Odmiany uprawiane w Polsce
zazwyczaj mają lekko różowy lub fioletowy odcień ale zdarzają się też białe i
białoszare.
- podstawą jest etykieta – w marketach musi być informacja o
pochodzeniu produktu
miód – działa niczym
antybiotyk, dzięki zgromadzonej w nim substancji przeciwbakteryjnej.
Przyspiesza gojenie ran, zwiększa przepływ naczyniowy w nerkach, zapobiegając
tworzeniu się złogów, działa uspokajająco, stosowany w leczeniu nerwic czy
depresji, reguluje czynności trawienne żołądka, łagodzi skutki stresów… itp….
można by długo wymieniać.
Polska to kraj mlekiem i miodem płynący, niestety jego spożycie w Polsce jest niewielkie.
Polska to kraj mlekiem i miodem płynący, niestety jego spożycie w Polsce jest niewielkie.
* warto nadmienić, że w zależności od efektu na jakim nam
zależy możemy wybrać odpowiedni rodzaj miodu *{ale to opiszę w kolejnym poście)
aronia i czarna porzeczka –
bogata w witaminy i antocyjany (związki przeciwutleniające), jest surowcem
zalecanym w profilaktyce nowotworowej. Czarna porzeczka zawiera 100-300 mg
witaminy C na 100g ( dla przykładu – cytryny zawierają 20-50 mg/100g). Warto
zwrócić uwagę na to aby owoce te pochodziły z upraw ekologicznych, nie będą
wówczas zawierały pozostałości pestycydów i mineralnych nawozów. Ponad to porzeczki
ekologiczne charakteryzują się istotnie
wyższą zawartością związków o charakterze antyoksydacyjnym oraz wyższym potencjałem przeciwutleniającym w porównaniu
do owoców wyprodukowanych metodami konwencjonalnymi.
W Polsce mamy oczywiści całe
mnóstwo produktów, które można by uznać za superfoods – marchew czarna,
rośliny strączkowe, dzika róża, kapusta kiszona . Ja wymieniłam tylko kilka
z nich, które moim zdaniem zasługują na szczególną uwagę.
LOKALNE znaczy LEPSZE:))))
Bibliografia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz